Skip to content

Tranzit Pécsbagota

06/09/2011

Tranzit Pécsbagota

Nadat mijn verblijf eerst vooral in het teken stond van kennismaking met de idylle van het platteland, het oogverblindend mooie landschap en de romantiek en eenvoud van het dorp, met cliché’s  als ‘terug naar de natuur’ en ‘dicht bij moeder aarde’, komt nu soms de keerzijde ook aan het licht. O.a. op een avond bij een bezoek aan de Nederlandse fotograaf Hans Molenkamp die hier twee dorpen verder woont met zijn vrouw. In de gesprekken komen dan aan de orde de sociale problematiek door de leegloop van de dorpen en de regio, de werkloosheid en de armoede, de illegale houtkap door mensen die proberen iets extra te verdienen om dan te kunnen vertrekken. En  de westerling met zijn four-wheel drive die hier meisjes ronselt om te werken in prostitutie in Amsterdam of het hoertje altijd op dezelfde plek in het lege landschap langs de snelweg naar Pecs.

Op het eerste gezicht is het hier mooi en rijk voor wie zelfvoorzienend wenst te leven van de eigen grond met moestuin of wijngaard, fruitbomen, kippen of een paar varkens. Een leven van hard werken, onderlinge ruilhandel, nooit  geld voor extra’s. Wie jong is, zijn leven nog voor zich heeft en kansen zoekt gaat weg , in de hoop op betere toekomst, ‘gelukszoekers’ in de terminologie van Rutte. Huizen komen leeg, te koop voor weinig geld. Daardoor aangetrokken komt de westerling. Sommigen zetten zich op hun eigen manier in voor de gemeenschap waar ze  terecht komen, leren Hongaars, doen hun best te ‘integreren’ zonder ‘inburgeringscursus’ zoals Elizabeth en Arie, of Hans. Maar anderen die zich enkel  vestigen zonder enige omgang met plaatselijke bevolking, na jaren nog geen woord Hongaars spreken, geen enkele Hongaar vertrouwen en enkel expats-bijeenkomsten bezoeken.

En wat kan de kunst hiermee of hiervoor doen ??

09-06-2011

Tranzit Pécsbagota, mixed media on paper, 140 x 90 cm

From → Berichten

2 reacties
 1. fred permalink

  Ja Ton, zo gaat dat! Het platteland ontvolkt en de steden groeien zodat de stedeling het platteland kan omploegen met zijn four-wheel drive. Zo gaat dat.
  ‘Tranzit Pecsbagota’ is mooi, prachtig symbool van de artist in residence. De dolende?
  Groet, Fred

 2. Hoi Ton

  Wat de kunst kan?………
  Door daar te zijn en te werken en werk te tonen is denk ik al heel veel van wat een kunstenaar kan doen.

  Mooi om alvast een kijkje via je blog te krijgen.

  Volgende maand hopen wij ook te arriveren en met eigen ogen en verbazing te komen werken.

  tot ziens

  Ellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: