Skip to content

PÉCS – URÁNVAROS – KERTVÁROS

06/13/2011

PÉCS – URÁNVAROS – KERTVÁROS

In het centrum van Pécs staat een flatgebouw van 25 verdiepingen hoog, gebouwd rond 1970, waar nooit iemand gewoond heeft. Fout beton gebruikt. Afbreken is onmogelijk of veel te kostbaar. Het is gemakkelijk om dat  te zien als symbool voor het failliet van het vroegere communistisch systeem. Maar in contrast daarmee staan dan weer de vroegere modelwijken die ik bezoek, Uránváros en Kertváros (uraniumstad en tuinstad), waar de sfeer nog is als 25 jaar geleden. Hoge flats met aparte typische Oostblok-vormgeving, met op de onderste laag kleine winkeltjes die alle bezet zijn, open pleinen waar het tempo aangenaam traag is aan het einde van de middag als ik er kom, en op die zonovergoten dag is dat beslist weldadig.

Behalve dat loop ik nog rond in een overwoekerd zwembad, een leegstaand futuristisch winkelcentrum en een vervallen tuintheater dat nu in bezit genomen wordt door straatkinderen. Daartegenover dan weer op een steenworp afstand de oude Zsolnay keramiek fabriek van Pécs die momenteel verbouwd wordt tot gigantisch cultuurcentrum, waarbij vergeleken het Energiehuis in Dordrecht klein is, compleet met musea, theaterzalen, universiteitsgebouw, grand cafés etc. Een ultramoderne concertzaal en kenniscentrum zijn er al op een paar honderd meter afstand van daar. De associaties en verbindingen voor mijn werk zijn dus ruimschoots voorhanden.

From → Berichten

2 reacties
 1. Frans permalink

  Veel impressies, daar zul je een tijd mee toekunnen verwacht ik.
  Succes met je presentatie! Klaar al met je lodge bestand?
  GrF

 2. Yvonne permalink

  Leuk om iets over je belevenissen te lezen.
  Mooie sfeerbeschrijvingen.
  De lege, overwoekerde gebouwen lijken me een beetje deprimerend. Daar staat dan gelukkig het bruisende van het cultuurcentrum tegenover.
  Hoop, dat je een fijne, inspirerende tijd hebt.
  Hartelijke groeten,
  Yvonne P

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: